2012. szeptember 30., vasárnap

Maslow és a webkettő I.

Egy infografikát tanulmányozva jutott eszembe egy kép, amit régebben láttam az Interneten, és e kettő kapcsán néhány gondolat. Az eredeti képet itt találtam meg. (Az ötletet ezek után a nyultam.com-ról nyúltam le. :)
A megvalósításhoz kiindulási alapnak letöltöttem egy képet. Átalakítás után ez lett belőle:
Maslow szükséglethierarchia piramisa napjainkban


Néhány szó a közismert Maslow-piramisról: Maslow elmélete szerint az emberi szükségletek között alá- és fölérendeltségi viszony van. A piramis a létfenntartástól az önmegvalósításig ábrázolja szükségleteinket. Felsőbb szintekre akkor juthatunk, ha az alsóbb szinteken lévő szükségleteinket ki tudjuk elégíteni. Ezt az elméletet az emberi motiváció kutatása során dolgozta ki Maslow. Később még két szinttel bővítette. Az önmegvalósítás alá helyezte el az esztétikai és a kognitív szükségletek szintjét.
Az alsó négy szinten vannak a hiány alapú szükségletek, melyek teljesülése feszültségcsökkenéssel jár. A felső három szinten vannak a növekedés alapú szükségletek, melyek növelik a belső feszültséget és célunk a bennünk lévő lehetőségek kiaknázása. 
(Maslow elméletéről és annak kritikájáról sok helyen olvashattok bővebben pl. a Wikipédián. :)

Miről is szólt az infografika?
A Cisco végzett egy kutatást, melynek első részében arra keresték a választ, hogy mennyire alapvető szükségletként jelenik meg az Internet a fiatalok életében.A megkérdezettek köre: 1441 egyetemista, 1412 fiatal (21-29 év), diplomás munkavállaló. A felmérést 14 országban végezték, nálunk nem.
Az eredmények összegzéséről infografikát (magyarul, angolul) készítettek.
Néhány megállapítást kiemelek.
A válaszadók:
  • egyharmada szerint az Internet ugyanolyan fontos, mint az élelem, a víz és a levegő. 50 %-uk szerint közel olyan fontos
  • 55 %-a nem lenne képes az Internet nélkül élni
  • 90 %-a rendelkezik Facebook profillal. 89 % legalább naponta egyszer fenn van a fészbukon
  • 90 %-a kap egy óra alatt üzenetet valamelyik közösségi alkalmazáson, és 20 % óránként 3-5 üzenetet kap
  • körén belül az egyetemisták 40 %-a szerint az Internet fontosabb, mint a randizás, bulizás, lógás barátokkal, zenehallgatás. (Na, neee! :-(
  • körén belül a fiatal diplomások 70 %-a jelöli ismerősnek a FB-n főnökeit, munkatársait. 66 % szerint a hatékony munkavégzéshez nem kell iroda. (A munka és a magánélet közti határ elmosódni látszik.)
A második rész infogarfikája (angol) a munkahelyi prioritásokban bekövetkező drámai változásokról szól.
  • A válaszadók 56 %-a nem akar olyan cégnél állást vállalni, ahol tiltják a közösségi média használatát.
  • Az egyetemisták 70 %-a azt gondolja, hogy rendszeresen megjelenni a hivatalban fölösleges.
  • Az egyetemisták és fiatal munkavállalók 50 %-a inkább veszítené el az irattárcáját vagy a pénztárcáját, mint az okos telefonját vagy más mobil eszközét. 
A tanulmány szerint  az egyetemisták és fiatal munkavállalók többsége nagyobb értéknek tartja a szabad közösségi média- és eszközhasználatot, a mobil munkastílust, mint a pénzt.
A teljes tanulmány letölthető innen.

Ezek után gondolom, már világos, hogy a piramist az alján kell bővíteni az Internettel, ezen belül is a netet mozgásban tartó, meghatározó közösségi médiával. Az internetelérés hiányszükséglet, melyhez ha nem jut hozzá az ember , akkor nő benne a feszültség és mindent hajlandó megtenni, hogy  szükségletét kielégítse, a hiányérzetét csökkentse. :)
Részemről ez még továbbra is ironikus, de sokak szerint az Internet majdnem ugyanolyan fontos, mint az élelem, a víz és a levegő. Az utóbbiak nélkül pedig tényleg nincs élet.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése